lauantai 27. huhtikuuta 2013

TSI Mammapussukka

Sain viime viikolla sähköpostitse toiveen että tekisin ohjeen aikaisemmin esittelemälleni pussukalle johon mahtuu juuri puhelin, avaimet ja jotakin ihan pientä. Tuttavallisemmin, mammapussukka.
Kiitos vain nimi ideasta Annukka. :) 

En ole juurikaan ketään käsitöissä aikaisemmin neuvonut, koska en pidä itseäni oikein "opastajana". Olen enemmän se tyyppi joka kiskoo puikot toisen kädestä ja sanoo "anna mää näytän". Mutta tottakai tartun mielelläni haasteisiin ja väsäsin pienen tutoriaalin.

Tämän pussukan idea on se että se ei ole käsilaukku, vaan kevyt pieni nyssykkä johon saa kännykän omaan lokeroonsa, toiseen avaimet ja siinä on pitkä hihna jonka saa kätevästi pään yli toiselle olalle ja kädet pysyy vapaana.

Tämän mallipussukan tein omalle 5-v tyttärelle. Hänellä ei kyllä oikeaa kännykkää ole, mutta eiköhän se leikkikänny ole kiva tuikata omaan taskuunsa silti. :) Levensin kaavaa hiukan ensimmäisestä versiosta, koska ainakin minun avain-nipussa on niin tuhtisti avaimia että oli vähän survominen pussiin.
Ohjetta on helppo muokata suuntaan jos toiseen.

Katotaanpa mitä tästä opastuksesta tulee, saa kysyä, vastaan parhaan taitoni mukaan.
Tai sitten tulen paikan päälle ja näytän. ;) Tai ohjaan Tosimummon Tiinan neuvoille. :D 

Mainittakoon vielä, että mammapussukan ohjetta saa vapaasti soveltaa omaan käyttöön. Sen sijaan myyntikäyttö kielletty.

Tässä "kaavat", vasemman puoleinen pussukalle (mitat 16 x 30cm, leikkaax2) ja oikea kännytaskulle (9 x 14cm)
Pussukan kaava on yhdessä osassa, koska vetoketjuna käytän pintaan ommeltavaa pitsivetoketjua. Halutessaan pussukan vuoren voi tehdä eri kankaasta ja väliin ommella tavallisen vetoketjun. Tällöin taitekohtaan lisätään saumavarat. Valmiin pussukan koko n.14 x 14. Kännytasku on mitoitettu tavalliselle puhelimelle. Isommalle lisää pituutta, ja samalla lisää pituutta myös pussukan pitkälle sivulle.

Kuvassa mukana vetoketjupaininjalat. Piilovetoketjujalka, tavallinen vetoketjujalka ja peruspaininjalka. Pitsivetoketjun ompelin keskimmäisellä. Muut perusjalalla.

Tässä käyttämäni kankaat, joihin olen silittänyt nurjalle jo liimapintaisen tukikankaan. Olkahihnana tavallista puuvilla kanttinauhaa.

Pitsivetoketjuja saa ainakin: Majapuulta , Riemulista , Hanhelista ..

Kuvan puuvillakankaat Eurokankaasta.

Aloitetaan huolittelemalla kaikki osat siksakilla. Näin pussukka kestää tarvittaessa hellän pesunkin, ilman että saumat purkaantuu.

Seuraavaksi silitetään kännytaskuun taite, ja ommellaan se suoralla ompeleella.

Taitteen ompelun jälkeen silitetään muut taskun saumanvarat nurjalle.

Ja silitetään pussukkaan keskitaite johon ommellaan aikanaan vetoketju. Tämä taite auttaa hahmottamaan kännytaskun paikan. (myös kynämerkinnät auttaa, mutta itse olen liian kärsimätön tuhraamaan merkintöjen kanssa)

Tässä näet taitoksen paikan ja kännytasku neulataan kiinni.

Tasku suoralla ompeleella kiinni ja yläkulmissa pienet vahvistukset eestaas ompeleella. 

Vaihdetaan koneeseen vetoketjupaininjalka ja ommellaan vetoketju kiinni. Itse olen havainnut (kantapään kautta) että paras ja helpoin tapa ommella pitsivetoketju on ommella se nurjalta puolelta. Näin näkee koko ajan mihin vetoketjua ompelee. 

Tältä pitäisi näyttää sitten. Käytän tässä 20cm pitkää vetoketjua, jonka lyhennän oikeaan mittaan. 

Ommellaan pussukan oikea puoli, ja helpoin tapa on aloittaa alhaalta päin. Jolloin pitsit on iisimpi kohdistaa vastakkain. Ei ommella ihan kiinni vetoketjuun asti, jolloin ketju asettuu helpommin uomiinsa. Sininen merkki havainnollistamassa n. kohtaa. Vielä ennen kun ollaan sinisessä merkissä pitäisi muistaa ujuttaa olkahihnan pää sauman väliin. (hihna kannattaa kiinnittää huolella, ommella vaikka pari kertaa yli) Ja sama toiselle puolelle. Kannattaa tarkistaa ja tuplatarkistaa että hihnaan ei tule kierteitä. 

Kun pussukan oikean puolen kaikki saumat ja nurkan puolen sivut (huom. nurjan puolen pohja jää auki, tämän kautta pussi käännetään) on ommeltu lyhennän ketjun. Teen sen taittamalla pitsit molemmin puolin ketjun päälle ja ompelemalla eestaaseestaas. Ylimääräiset pitsit leikataan pois (auts, ensimmäinen kerta sattui todella sydämeen, nyt siihen on tottunut.)

Tältä pitäisi näyttää. Ennen pohjan ompelua on hyvä tarkastaa että kaikki asettuu hyvin, vetoketju, olkahihna, mahdolliset merkit.. ja sitten silitetään nurjanpuolen pohjaan taite (käytännössä saunavarat nurjalle)


Ommellaan pohja umpeen, siististi läheltä reunaa vaan. 

Tässä vaiheessa on hyvä huomata sitten että ainiin, piti tarkastaa olkaimet, vetoketju ja mahdolliset merkit. :D

Survotaan nurjapuoli pussin sisään, oiotaan kulmat. 

Olen ottanut tavaksi tehdä koneella vielä muutaman piston lyhennettyjen vetoketjujen päihin, jotta ne pysyvät kauniisti siinä mihin ne on tarkoitettu. Ihan mutu-tuntuma vaan. Eli pistopituus nollaan tai lähelle sitä, ja muutamia( ei kymmeniä) pistoja tiktik. Pistot on huomaamattomia ja ketju on aloillaan. 

Sinne sujahti tämän mamman c1 (vai mikähän se tuo nokia olikaan)

Ja tadaa!
Olispa hirmu kiva nähdä teidän tekemiä pussukoita. Saa linkata ja vinkata. Koska kello on nyt 23.42, voi olla että jotakin oleellista on jäänyt kirjoittamatta ja muokkailen tätä huomenna levännein silmin.

Mainittakoon vielä että olen itseoppinut ompelija, jotkut konstit on ihan käytännön opettamia, saa kommentoida. :)

Ja nyt joka mamma pussukan ompeluun! Hei, oisko kiva äitienpäivä lahja omalle äidille?

Jos ei ompelu itseltä suju niin Roihulasta saa tilattuakin näitä. :)






1 kommentti:

  1. Kiitos tästä ohjeesta! Kokeilen heti kun saan koneeni huollosta :) Toi pitsivetoketjun ompelu on tuntunut hiukka haastavalta, mutta ehkä ohjeilla onnistuu.

    VastaaPoista