keskiviikko 21. marraskuuta 2012

VillasukatVillasukat nyt ei Roihulan valikoimaan kuulu, mutta käsitöitä kuitenkin parhaimillaan. Siksipä ajattelin omistaa päivityksen näille. :)

 
Joskus reilu kymmenen vuotta sitten opin kutomaan sukkia, tämän minulle opetti miehen mummo joka on ikänsä kutonut! Sota-aikoina lotat kutoivat sodassa olleille suomalaisille villasukkia ja toimittivat niitä rintamalle lämmittämään.

 Olen ikionnellinen siitä että olen saanut tämän opin. Kuka tahansa ei olisi minun päähäni saanut tätä iskostettua! :) Minun sukat ei varmasti vedä vertoja lottien sukille, mutta jospa vuosikymmenten myötä olisi sukkien kudonta verissä. Minut opetettiin tekemään kantapää ns. "vahvistettuna" joka on siis kestävämpi kuin tavallinen lankavyötteen mukana tuleva kantapääohje. Eikä meillä ole kyllä yksikään sukka vielä hajonnut kantapäästä. Varpaista kyllä, voisikohan vahvistusta tehdä myös kärkeen..hmm.

Lyhykäisyydessään kantapää vahvistus tehdään näin: Heti kantapään aloituksessa (onko se nyt kantalappu) nostetaan joka toinen silmukka kutomatta, ja silmukkamäärästä riippuen täytyy pitää huoli siitä että kantalapun aloitus ja lopetus-silmukat nostetaan kutomatta. Näin silmukat on helppo nostaa puikolle kun kantapää on valmis. (paljon kutoville tämä voi olla itsestään selvyys, itse hallitsen toistaiseksi vain sukkien, pipojen, huivien yms kudonnan)

 Työ käännetään ja kudotaan normaalisti nurjalla puolella silmukat nurin. Oikealla aina samalla lailla, joka toinen nostetaan kutomatta. Joskus teen "koristeellisemman" kantapään vaihtamalla jakoa oikealla puolella eli jos aloitan ensimmäisellä kierroksella nostamalla yhden silmukan kutomatta, lopetan nostamalla kaksi silmukkaa kutomatta niin seuraavalla kierroksella aloitan nostamalla kaksi silmukkaa kutomatta ja lopetan nostamalla yhden silmukan kutomatta. Näitä kierroksia vaihdellaan vuoronperään sitten. Ja tadaa, kantapää on kuin "pitsiä" :) Eihän tästä sepostuksesta varmaan saa kukaan selvää, mutta koittakaa.
Tällaiset mulla on juuri nyt jalassa, piparisukat. :) Joulun alla on ihanaa vähän fiilistellä kunnon joulusukilla. Tykkään kotona pitää sukkia joissa on lyhyet varret, ne pysyy juuri siellä missä pitää eikä lähde valumaan, tai vielä pahempaa kutita ihoa. Uh. Olen herkkäihoinen, erityisesti talvisaikaan! Taustalla näettekin työhuoneen pöydän, Tuolla vasemmassa reunassa laatikko joka tursuaa applikaatio tilkkuja!Itse olen vilukissa ja pidän sukkia oikeastaan AINA. Ne jalassa on ihana kiiruhtaa laminaattilattiaa, saa kurvit suoristettua. :D Joskus olen koittanut jarrujen tekoa pohjiin, mutta en tykkää siitä miltä se tuntuu jalkapohjiin. Punainen villakangas odottaa sopivaa hetkeä että pääsisin testaamaan tossujen tekoa.

Tällaiset "varrettomat" sukat kutaisin päiväkotiin yhdelle tädille. Tai nämä oli jo toiset laatuaan, kun yksi saa niin toinenkin haluaa. :DPipari kuva tietysti fiilistelysukkiin.  Nämä tulee ihan yhdessä/kahdessa illassa, jos ehtii istua! Minulla kudonta aika on ollut aika vähissä viime aikoina, jos en istu ompelukoneella, istun läppärillä. Mutta joululomalla kudon! Sukkia oikein urakalla jotta tammikuun pakkasilla pysyy varpaat lämpimänä!

Kutooko kukaan lukija sukkia? Teettekö mieluiten ihan perussukkia vai jotakin kuvia, palmikoita? Olisi hauska kuulla minkälaisia muut tekee, ja jos jollakin on tiedossa joku hyvä sukkaohje olisi kiva kokeilla! Itselläni tulee tehtyä perussukkaa eri variaatioilla, mutta vaihtelu virkistää! Niin ja mikä on paras sukkalanka mielestänne? Itse käytän aina 7 veljestä, ja vannon sen nimeen. Pari hairahdusta on sattunut muihin lankoihin, ja siksi pidän tiukasti kannastani kiinni. ;)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti